Barncyklar

Rätt barncykel för det äldre barnet

När ditt barn har nått upp i den åldern då det är dags för en cykel med 20-tumshjul, blir valet av barncykel än svårare. Det finns nämligen ett stort antal olika slags cyklar att välja mellan. Vårt råd är dock att du fortsätter att hålla det enkelt, såvida ditt barn inte vill specialisera sig på en viss typ av cykling. Den bästa cykeln för de allra flesta barn som ännu håller på att slipa på sin färdighet i sadeln är en hybridcykel med rakt styre.

Hybridcykeln – en barncykel för alla ändamål

En hybridcykel är en väldigt allround barncykel för lite äldre barn. Den kan användas på asfalterad väg, gräs, grus eller i leriga MTB-leder. Det är därför en utmärkt cykel för de barn som vill kunna cykla överallt, och du behöver inte köpa in flera cyklar för olika slags terräng om du väljer att satsa på en hybridcykel.

Barncyklar av hybridtyp har ett rakt styre, växlar och däck som klarar av de flesta terränger (vid behov kan du byta däck mot en modell som är bättre lämpad för plana vägar, eller en mer robust modell för tuffare terräng). När ditt barn börjar använda växlar rekommenderar vi att inte försvåra genom att köpa en barncykel med alltför komplicerad växling. Ett enskild kedjehjul framtill är tillräckligt, så behöver barnet bara tänka på att byta bakväxel.

MTB-cyklar för barn

En annan populär typ av barncykel är mountainbiken. Denna typ av cykel är särskilt framtagen för tuffare terräng och har förmågan att ta barnet fram över flera olika underlag. En mountainbike har bredare däck än till exempel en hybridcykel, vilket gör att ditt barn kan cykla i terräng och ha roligt medan han eller hon utvecklar sin förmåga att cykla. Detta kan ske antingen i en led eller längs skogsvägar.

Även när det gäller denna typ av barncykel är växlingen väldigt viktig. Detta då ditt barn gång på gång kommer behöva ta sig över branta kullar för att kunna av att cykla nedför dessa igen. Även här är en kedjering framtill tillräckligt för att undvika förvirring, men det finns även alternativ med dubbla eller trippla kedjeringar som kan ge ett större växelomfång.