Cykel

Så pendlar du säkert på cykel

Så pendlar du säkert på cykel

Vi är förstås lite färgade när vi hävdar att cykling förmodligen är det bästa färdmedlet för dig som pendlar, men det stämmer ändå. När du har skaffat en cykel, ett lås och en hjälm behöver du inte längre tänka på parkeringsavgifter, bussbiljetter, passagerare som pratar för högt på tåget eller försenade avgångstider. Den cykel du väljer att införskaffa kan med fördel vara en hybridcykel, men även racercyklar och mountainbikes kan användas för att ta dig mellan hemmet och jobbet.

Om du har upplevt hur illaluktande och knökfull en buss kan vara i rusningstrafik, är du förmodligen i allra högsta grad redo att skippa kommunaltrafiken och kliva upp i cykelsadeln. Cyklistcommunityn välkomnar nybörjare som vill börja pendla med öppna armar. De är dock viktigt att du förstår att det kan vara ganska skrämmande att pendla på cykel, särskilt om du inte har gjort det på ett tag. Här får du några enkla tips som kan underlätta ditt pendlande.

  • Gå igenom din cykel. Se till att du har gått igenom din cykel ordentligt innan du börjar pendla. Kontrollera att ringklockan fungerar, att däcken har rätt lufttryck och att sadeln har rätt placering. Säkerställ även så din cykelbelysning fungerar och följer rådande lagstiftning. Om du tar hand om din cykel kommer din cykel att ta hand om dig.
  • Skaffa en lämplig outfit. När du ska pendla på cykel är det viktigt att du bär kläder som lämpar sig för ändamålet. Det innebär inte nödvändigtvis att du bär färggranna cykelkläder av lycra eller andra funktionsmaterial. Det finns även mer diskreta kläder som fungerar bra för cykling.
  • Klä dig efter vädret. Det svenska klimatet är som bekant lynnigt. När du ger dig av på morgonen kan himlen vara klarblå och fåglarna kvittra för fullt, men när du ska cykla hem igen efter en lång arbetsdag kan det vara så pass kallt att du tror att vintern närmar sig.
  • Håll ögonkontakt med förare av motorfordon. Särskilt när du befinner dig i en korsning bör du skapa ögonkontakt med bilister och andra förare, så du är säker på att de ser dig.

Att köpa en enkel cykel passar de flesta, enkla herrcyklar och damcyklar kommer garanterat ta dig till jobbet fram och tillbaka i många dagar framöver.