Hälsa

Träning – det är aldrig för sent

Du är 50+ och har aldrig varit den där typen som tränar? Eller du är 17 år och var inte ens bra på skolans gympa? Det kan kännas svårt att komma igång med träning, när man själv inte utövat så mycket tidigare. Men det är faktiskt så att alla kan börja träna när som helst. Det finns exempel på de som tappat hoppet med sin fetma, och vänt sina liv till att bli yoga-proffs. Frågan är inte om du kan komma igång, frågan är om du är redo!

För att du ska komma till insikten, att du verkligen känner dig redo, så har vi sammanställt 5 klockrena orsaker till varför du ska prioritera träning i ditt liv:

1. Du blir svårare sjuk

Att hålla igång kroppen innebär att du håller igång knoppen också. Huvudet förblir klart och cellerna hålls friska in på minsta nivå. Att träna är en fantastisk medicin för de mesta, men är något man bör använda i preventivt syfte. Motion har dessutom ett samband med reducerad risk för över 10 olika typer av cancer och även demens och stroke. Glöm inte bort att träning, men även kost rik på frukt och grönsaker håller din kolesterolnivå nere.

2. Njut av ett längre liv

Visste du att en stor del av mediciner som äldre tar kan ersättas med motion? Piller tas för det ena och det andra. Låt inte läkemedelsföretag få dig att tro att medicin är lösningen på alla din problem, antagligen är

3. Ditt självförtroende ökar

När du tränar så släpper hjärnan ut hormoner i kroppen som gör att du får ett lyckorus och mår bra med dig själv. Ett träningspass kan alltså vara som en ego-boost i högsta klass. Det kan vara svårt att komma iväg till träningen i början, men du kommer alltid komma hem med en nöjd och stolt känsla!

4.Du hålls ung längre

Med en aktiv livsstil så hålls dina kromosomer i skick. Kromosomerna är byggstenarna av ditt DNA. Man kan tänka sig att DNA-strängen kortas ner när man blir äldre, och därmed börjar kroppen åldras. Med träning så hålls DNA-strängen längre, längre tid. Du förblir alltså ung mycket längre!

5.Risken för skador minskas

Träning stärker inte bara musklerna, utan även din benstomme. Förutom att du minskar ryggproblem av mycket sittande på kontoret, så minskar även risken för frakturer. 


Träning är, som man kan säga, en enkel medicin för att nå ett långt liv. Ta dig samman och dra igång!